+38(067)613-55-66 Київ, проспект Степана Бандери, 30, офіс 450

IDL, коли він необхідний

А чи потрібне мені міжнародне посвідчення водія (International Driving Permit)? В момент планування відпустки або невеличкої мандрівки на вихідні дні за межі своєї країни, цим питанням цікавляться мабудь лише досвідчені мандрівники. Однак усім хто бажає пересуватися на власному чи орендованому автомобілі слід ретельніше обміркувати данне питання, відсутність даного виду документа у деяких країнах не лише забороняє керування автомобілем , а й позбавляє можливості здійснювати певні юридично значущі дії.

В світі наразі діє дві основоположних конвенцій правил дорожнього руху, Віденська та Женевська. Зокрема, в країнах – учасницях Віденської конвенції про дорожній рух 1968 року, серед яких і Україна, діє взаємовизнання водійських посвідчень.

Згідно вимог пункту 4 положення 6 Віденської конвенції, до якої Україна долучилася 12 липня 1974 р.,для взаємовизнання національного посвідчення у країнах – учасницях , в них має бути зазначена наступна інформація:

– прізвище, ім’я та по батькові власника документу;

– дата і місце народження особи;

– адресу за якою проживає власник посвідчення;

–дата й місце видачі посвідчення;

– дата закінчення терміну дії посвідчення;

– авторизований номер уповноваженого органу, котрий видав посвідчення;

– ідентифікатор посвідчення;

– підпис та фото власника посвідчення;

– підпис та/або штамп чи печатка уповноваженого органу, котрий видав посвідчення;

– зазначену категорію/категорії або транспортних засобів, до керування яких допущено власника посвідчення, із вказанням дати видачі і дати закінчення дії для кожної з цих категорій.

На противагу їй, аби реалізувати своє право на керування автівкою, Женевська конвенція про дорожній рух 1948 р., яка ратифікована Канадою, США, Японією та іншими кріїнами – учасницями, разом з національним посвідченням водія, вимагає наявності його міжнародного аналога .

Важливим аспектом є те, що станом на 2021 рік в Україні існує 2 типи посвідчень водія: національне та міжнародне. Згідно з пунктом 30 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами в Україні, іноземці, які прибули в Україну, мають право керувати автомобілем на території України за наявності в них міжнародних водійських документів.

То ж якщо ви все-таки плануєте мандрівку на вихідні або в робочих цілях за кордон , чи навіть більше, збираєтесь вирушити туди на власному автомобилі або маєте намір орендувати авто на прокат у Києві, Львові чи де інде, переконайтеся в тому, що у вас дійсно є всі документи, оскільки це модже стосуватися не тільки про можливість кермування власним авто. До прикладу , згідно положеннь Віденської конвенції, країнам – учасницям для керування власною автівкою, достатньо національного посвідчення водія , але орендувати авто й отримати страховку без IDP / IDL у вас не вийде. У країнах Женевської конвенції, ситуація де що складніша, за відсутності IDP / IDL ви не зможете керувати власним авто за національним посвідченням водія, а й тим паче взяти автомобіль в оренду.

До переваг отримання IDL можна також віднести його властивість ідентифікувати особу в більш ніж 150 країнах світу, завдяки перекладу персональних даних власника посвідчення на 12 самих розповсюджених мов світу – що зрозуміло більшості місцевих структур, відвідуваних вами країн. Варто зазначити, що міжнародні права водія за відсутності або з простроченим терміном дії національних, не є дійсними.

Посвідчення міжнародного зразка відпускається, як в електронному так і в друкованому вигляді, Замовити посвідчення терміном дії на 1, 2 або 3 роки, за ви можете за наступним посиланням: https://internationaldriversassociation.com/

Для отримання міжнародного посвідчення водія, вам необхідно:

  • Заповнити інформацію про себе;
  • Надати дійсні фото – копії обох сторін вашого національного посвідчення водія;
  • Завантажити фото – копію власного закордонного паспорта;
  • Створити фотографію у форматі 3х4см паспортного зразка;
  • Відсканувати і завантажити ваш підпис на аркуші паперу;


Коментарі (Коментарів немає)